2020 Bonga group Uganda Moyo

Får hjelp etter flukten fra Sør-Sudan

Operasjon Dagsverk 2020 skal sikre livsmestringskurs for ungdommer som har flyktet fra den brutale borgerkrigen i Sør-Sudan til Nord-Uganda.

«Jeg er selvsikker. Jeg står støtt der jeg står», synger 20 tenåringsjenter av full hals. De klapper, ler og smiler. De kjenner hverandre godt nå. Alle bærer navnelapper med kreative navn som «Heart», «Honey», «Ice» – navn de selv har valgt ut som sine kallenavn i gruppa, både for moro skyld og for tilhørighet og trygghet blant hverandre.

Så begynner de å fortelle. Om vanskelige tider i Sør-Sudan. Om flukten. Om drap og voldtekt. Familien som er borte. Om livet som ung mamma. Og om «Bonga»-gruppa som nå betyr alt.

OD gir nye muligheter

Om lag 130.000 flyktninger fra Sør-Sudan bor i Palorinya, bosettingen for flyktninger i Moyo-distriktet i Nord-Uganda. Uganda er kjent for sin rause flyktningpolitikk og huser over 1,3 millioner f lyktninger fra nabolandene. De er et av verdens tre største mottakerland av flyktninger. Flertallet av dem er kvinner og barn.

I Palorinya er 60 prosent av flyktningene under 17 år, og behovet for oppfølging av barn og unge er enormt. Strømmestiftelsens livsmestringskurs, Sjef i eget liv, som i Øst-Afrika har fått navnet «Bonga», blir tilbudt unge jenter og gutter fra 13 til 19 år. Målet med utdanningen er å gi dem kunnskap om egne rettigheter, lese- og skrivekurs og en yrkesutdanning som gjør det mulig for dem å starte en virksomhet for å tjene egne penger.

Programmet er en del av Strømmestiftelsens mangeårige arbeid for ungdom som har gått glipp av skolegang – Sjef i eget liv. I 2018 ble «Bonga»-gruppene også startet opp i Nord-Uganda, og i 2020 bestemte Elevtinget at årets Operasjon Dagsverk skal gå til dette programmet. Det gjør at Strømmestiftelsen kan utvide til flere bosettinger i regionen og dermed nå flere ungdommer.

2020 Bonga group Uganda Moyo
"Afrika" (18) måtte forlate landsbyen i Sør-Sudan i juni 2019. Hun flyktet sammen med broren sin.

Når mor og far er borte

I Palorinya har ungdommene med seg mye tungt i bagasjen. Mangel på et psykisk helsetilbud er stort her, og samtalegrupper blir ekstra viktig. FN meldte nylig at selvmordsforsøk og selvmord blant f lyktningene i Nord-Uganda doblet seg fra 2018 til 2019. Felles for mange av jentene er at de mangler skolegang eller sluttet tidlig, og mange har allerede blitt giftet bort, blitt gravide eller fått barn.

– Livet ble vanskelig da pappa døde, begynner 18 år gamle «Africa», som er navnet hun har valgt som sitt Bonga-navn.

Hun vil gjerne fortelle. I likhet med de andre, har Africa sett mye ondskap i løpet av sitt korte liv. Hun kommer fra en liten, fattig landsby i Sør-Sudan, fem mil nord for grensen til nabolandet Uganda. Faren døde da hun var 7 år og storebroren 11.

Da mistet moren eiendomsretten til jorda, fordi hun etter sør-sudansk tradisjon hadde blitt giftet bort til mannens familie og dermed blitt mannens eiendom. Moren ble svært dårlig behandlet av svogeren og svigerfaren. Etter hvert så hun antagelig ingen annen utvei enn å reise bort. Hun hadde verken mulighet til eller våget å ta med seg barna.

2020 Bonga group Uganda Moyo
Om lag 130.000 flyktninger fra Sør-Sudan bor i Palorinya, bosettingen for flyktninger i Moyo-distriktet i Nord-Uganda.

– De slo henne så mye at hun reiste. Jeg vet ikke hva som skjedde med henne. Det gjør meg fortsatt veldig trist, sier hun.

I årene som fulgte måtte Africa og broren klare seg selv. De hadde sluttet på skolen da faren døde og livnærte seg på å samle og selge ved. Landsbyen deres var i utgangspunktet et fredelig jordbrukssamfunn, selv om borgerkrigen i Sør-Sudan hadde brutt ut i 2013.

Men i juni 2019 ble også dette området invadert av opprørsgrupper.

– Da soldatene begynte å skyte, måtte vi løpe fra alt. Hele landsbyen brant. Jeg og broren min flyktet sammen med mange andre, forteller hun, og peker bort på noen små enkle hytter, hvor de nå bor sammen med andre kjenninger.

2020 Bonga group Uganda Moyo
I 2018 startet Strømmestiftelsens mangeårige livsmestringskurs for ungdom opp i bosettinger for flyktninger i Nord-Uganda. Takket være Operasjon Dagsverk 2020 kan programmet utvides og nå ut til enda flere ungdommer.

Usikker fremtid

På veggene hvor Bonga-jentene møtes, henger store håndskrevne plakater med temaer de har lært om. Etter seks måneder med undervisning i helse, hygiene og ernæring, samtalegrupper og lese- og skrivekurs, skal de nå begynne med yrkesopplæring.

Africa har hatt mye glede av å være i Bonga-gruppa. Foreløpig har hun ikke giftet seg eller fått barn, og har brukt all sin tid og energi på det hun lærer gjennom utdanningen. Nå gleder hun seg til å lære å sy. Hun vil lage klær og tjene penger på det.

– Jeg blir så glad av å være sammen med dem. I Bonga-gruppa deler vi historier og tanker. Og så lærer vi mye nytt, mye jeg har gått glipp av siden jeg sluttet så tidlig på skolen. Hva jeg føler, og hva fremtiden byr på vet jeg ikke, jeg må bare ta en dag av gangen, sier hun.

Les mer om situasjonen i Sør-Sudan og Operasjon Dagverk 2020 her.